پزشکان معمولا علت ایجاد لکه‌ های قهوه‌ ای روی پوست شکم را با توجه به ظاهر آن‌ها تشخیص می‌دهد؛ آن‌ها برای تشخیص، از نور ماورای بنفش استفاده کرده و ناحیه‌ای از پوست شما که لکه قهوه‌ای روی آن ظاهر شده است را در زیر میکروسکوپ بررسی می‌کنند. این لکه‌های قهوه‌ ای معمولا به دو دلیلی که در زیر آورده شده، ایجاد می‌شوند.

* ممکن است لکه‌ها قارچی باشد.
* ممکن است در اثر تغییر در رنگ‌دانه‌های موجود در لایه‌های فوقانی پوست که به عنوان لکه‌های کبدی یا پیری شناخته می‌شوند، ایجاد شوند.


لکه‌ های قارچی روی پوست شکم

لکه‌های قارچی ایجاد شده روی پوست شکم، بر اثر عوامل زیر ایجاد می‌شوند.

* نوع قارچی که در پوست زندگی می‌کند
* چربی پوست
* زندگی در محیط با آب و هوای گرم
* تعریق بیش از حد
* داشتن سیستم ایمنی ضعیف

برای تشخیص لکه‌های قارچی، پزشک از نور ماورای بنفش استفاده می کند و لکه‌ها به صورت مناطق زرد و سبز قابل تشخیص هستند. معمولا علائم و نشانه‌های لکه‌های قارچی روی پوست به شرح زیر است:

* لکه‌های قارچی معمولا به رنگ سفید، صورتی، قرمز و قهوه‌ای هستند و اصولا روشن‌تر و یا تیره‌تر از پوست شما هستند.
* لکه‌های قارچی در هر قسمتی از بدن نمایان می‌شود ولی معمولا در شکم، سینه، گردن و بازوها قابل مشاهده هستند.
* لکه‌های قهوه‌ای قارچی در آب و هوای گرم و شرجی بیشتر و حتی وخیم‌تر می‌شوند و در آب و هوای سرد ناپدید می‌شوند.
* این لکه‎ها حتی ممکن است خشک، پوسته پوسته و باعث خارش پوست شوند.


لکه‌ های کبدی روی پوست شکم

اشعه ماورای بنفش خورشید، تولید ملانین در پوست را زیاد می‌کند و باعث ایجاد لکه‌های قهوه‌ای روی پوست می‌شوند؛ معمولا این لکه‌ها، لکه‌های کبدی یا پیری نام دارند. در واقع لکه‌های کبدی، لکه‌هایی صاف با رنگ قهوه‌ای مایل به سیاه هستند که معمولا بدون درد هستند. 

اگر شما بالای 40 سال سن داشته باشید و همواره در معرض نور خورشید باشید، به احتمال زیاد مبتلا به لکه‌های پیری یا کبدی می‌شوید. البته دقت داشته باشید، در شرایط خاص ممکن است علت وجود این لکه‌ها، سمیت کبد و یا سرطان پوست باشد. معمولا  لکه‌های کبدی روی پوست به دلایل زیر ایجاد می‌شوند.

* وراثت
* افزایش سن
* استفاده از داروهای ادرارآور
* برخی از آنتی بیوتیک‌ها مانند: تتراسایکیلین


درمان لکه‌ های قهوه‌ ای روی پوست شکم 

درمان لکه‌ های قهوه‌ ای رو پوست شکم با استفاده از پماد، لوسیون، شامپو و حتی چند راهکار خانگی امکان‌پذیر است. همچنین لیزر پوست هم به عنوان یک راهکار موثر برای از بین بردن لکه‌های قهوه‌ای پوستی شناخته می‌شود.

اگر لکه‌های ایجاد شده از نوع لکه‌ قارچی باشد، می‌توان از ضد قارچ‌های موضعی که به شکل کرم، شامپو و یا حتی صابون موجود هستند، استفاده کرد و این محصولات را به صورت مستقیم روی پوست شکم قرار داد. یک راهکار دیگر برای از بین بردن لکه‌های قهوه‌ای قارچی، مصرف قرص‌های ضد قارچ است که بهتر است این قرص‌ها با تجویز پزشک مصرف شوند، زیرا عوارض جانبی زیادی به همراه دارند.

لازم به ذکر است که روش‌های زیادی مانند سرما درمانی، لایه برداری شیمیایی و درم ابریژن برای از بین بردن لکه‌ های قهوه‌ ای روی پوست شکم وجود دارد.

درمان خانگی لکه‌ های قهوه‌ ای روی پوست شکم
درمان‌های خانگی که در ادامه آورده شده، تا حدودی برای از بین بردن لکه‌های قهوه‌ای ایجاد شده روی پوست موثر است.

ویتامین E، یک آنتی‌اکسیدان ضدالتهاب و دارای خواص درمانی است و برای محو کردن لکه‌های قهوه‌ای مفید است. برای این منظور یک قرص ویتامین E را باز کرده و مستقیما روی لکه قرار داده و ماساژ دهید.

آلوئه ورا نیز یک ماده موثر در این زمینه است؛ ژل آلوئه ورا را دوبار در طول روز روی پوست شکم خود مالش دهید.

از روغن کرچک استفاده کنید؛ روغن کرچک حاوی آنتی‌اکسیدان بوده که به از بین رفتن لکه کمک خواهد کرد. برای این منظور صبح و شب، این روغن را به لکه‌های شکم بزنید.

استفاده از ماست نیز به روشن شدن لکه‌ها کمک زیادی خواهد کرد؛ ماست را  مستقیما روی لکه‌ها ماساژ دهید.


لکه‎ های قهوه‌‌ ای و سمیت کبد

معمولا این لکه‌های قهوه‌ای خطری ندارند، اما اگر از نظر شکل، رنگ و یا حتی اندازه دچار تغییر شوند، ممکن است نشانه‌ای از سمیت کبد باشند. در این گونه موارد، بر اساس نظر پزشک، برای بیمار اقدامات تکمیلی نظیر انجام آزمایش‌های کبدی، سونوگرافی، سی تی اسکن و ام آر آی باید انجام گیرد. بنابراین افرادی که در معرض موارد مسمومیت‌زای کبدی قرار دارند، حتما باید به صورت دوره‌ای، عملکرد کبد خود را از طریق انجام آزمایش آنزیم‌های کبدی مورد ارزیابی قرار دهند.
در صورتی که علت ایجاد لکه‌های قهوه‌ای سمیت کبد باشد، اقدامات زیر توصیه می‌شود.

* قرار نگرفتن در معرض مستقیم ماده سم‌زا
* ورزش روزانه
* مصرف دارو برای از بین بردن سمیت کبد
* در صورت نیاز بستری در بیمارستان


سخن پایانی

در این مطلب انواع لکه‌های قهوای روی پوست شکم، علت و درمان آن‌ها مورد بررسی قرار گرفت. برای از بین بردن این لکه‌ها راه‌های زیادی مانند لیرز یا سرمادرمانی وجود دارد که با راهنمایی پزشک می‌توان آن‌ها را به‌طور کامل از روی پوست محو کرد. توصیه می‌شود در صورت مشاهده هرگونه تغییر ایجاد شده در ظاهر لکه‌ها، حتما  به یک متخصص پوست مراجعه کنید.


منبع: سایت ستاره